Povestea cămășilor: scurta istorie a celei mai rezistente piese din garderoba bărbaților

Cămașa este una dintre cele mai întâlnite piese vestimentare în garderoba unui bărbat. Acest articol vestimentar este o piesă clasică, care definește stilul unui bărbat. Însă cămașile nu au fost întodeauna așa cum le știm noi astăzi. Acestea au evoluat treptat, de-a lungul secolelor, devenind un articol vestimentar care nu poate lipsi din garderoba nimănui, astfel încât ne este greu să ne imaginăm o lume fără de ele.

Ca majoritatea lucrurilor care au evoluat de-a lungul anilor, evoluția cămășii are și ea o călătorie frumoasă în timp, iar noi vom parcurge împreună cele mai importante repere istorice ale ei.

Prima dovadă istorică – secolul III d. H.

Cărțile vechi de istorie ne prezintă una dintre primele exemplare de cămașă, dacă le putem numi așa: a fost descoperită într-un mormânt egiptean de egiptologul Sir Flinders Petrie. Aceasta era confecționată din fibre de in – așa cum a fost aproape toate pânzele egiptene antice. Ele se îmbrăcau pe cap, erau lungi până la genunchi și strânse în talie cu o curea.
Presupunem că aceasta fiind precursoarea lenjeriei intime.

Evul mediu

De-a lungul Evului mediu și pânnă la Renaștere, cămașile erau o piesă neimportantă ce acoperea pielea de hainele exterioare. Deci nu i se acorda o importanță tocmai deosebită, motiv pentru care nici nu erau spălate(dat fiind faptul că pe atunci spălatul hainelor era o muncă manuală și destul de grea). Această formă de cămașă nu avea nasturi, era îmbrăcată simplu peste cap și era confecționată din material mult mai gros ca acum.
Pentru că era o piesă ce necesita atenție în plus, a început a fi considerată un moft, un simbol al cheltuielii în plus și au devenit între timp mult mai apreciate.

În secolul al VIII-lea, cruciații vor aduce din Orient mai modernul camăși, în mare vogă printre perși, cu mânecile croite și cusute separat.
De fapt, se zvonește că anume o gospodină americană pe nume Hannah Montague s-a săturat atât de tare de spălatul zilnic al tricourilor soțului ei, încât a decis să ia o foarfece și să-i taie gulerele murdare ale tricourilor. Astfel acesta a fost un moment semnificativ în istoria hainelor pentru bărbați.
Invenția gulerelor detașabile – pe care le puteai schimba pentru cele curate, fără a fi nevoie să se spele întreaga cămașă a fost un pas important către ce avea să devină o cămașă purtată de adevărații domni.

La curtea Bizantului, cămașa era purtată sub îmbrăcămintea grea, plină de perle și pietre prețioase. Aceasta e mult mai strâmtă decât cea romană, dar tot fără nasturi și ea încă.

Cămașa în timpul Renașterii

Ei bine, acum putem vorbi despre o formă a cămașei cu care nu îți este rușine.
În timpul Renașterii  începe să fie folosit ca material bumbacul, ducând la o revoluție a lenjeriei intime. Acum va deveni celebră combinația cămașa-corset.
Gulerul a evoluat mult, încrețit și ondulat în mai multe feluri, primind numele de „jabou”. Tot atunci micii meseriași au început să își deschidă propriile ateliere de gulere. Iar să porți cămașă albă a devenit un semn de prestigiu, dat fiind faptul că trebuia să o întreții curată.
Pentru a-și menține forma, gulerul este întreținut la cald.

Inventarea mașinii de cusut în 1846 transforma cămașa într-o piesă vestimentară de larg consum, având chiar guler detașabil. Ea devine uniforma gentlemanilor care se duelează pentru un scop nobil.

Anii 1900

După cum ne demonstrează istoria, cămașile albe mereu au fost o davadă de stil și eleganță.
Începând de la apariția mașinilor de cusut din ce în ce mai performante, cămașa s-a transformat ușor ușor în ceea ce vedem astăzi, nenumărate modele și culori care așteaptă să ajungă în garderoba noastră. Doar că de la început cămașile imprimate erau privite cu multă suspiciune – acestea puteau ascunde cu ușurință murdăria și permiteau ca igiena să nu fie la fel de precară ca în cazul cămășilor albe.
Cu toate acestea, începând cu anii 1900, au fost acceptate și utilizate destul de des și cămășile mai colorate. Cele albe rămânând în continuare un etalon al oficialităților și societății bogate.

În anii ’30 ritmul alert de viață nu le mai permitea bărbaților să aibă aceeași grijă sporită față de gulerele detașabile așa că majoritatea au început să fie fixe – ceea ce a și devenit o normă, între timp.

În 1960 buzunarele cămășilor își fac prezența mai simțită, am putea spune chiar nelipsită de la majoritatea cămașelor. Prezența acestora se datora faptului că bărbații alegeau din ce în ce mai des să poarte o singură piesă(cămașa, fără vestă și sacou) iar pentru a avea mereu la îndemână un loc de depozitare, buzunarele erau bine-venite.

2000 – prezent

Profitând de toată tehnica și multitudinea de material, în zilele noastre au început să se pună preț tot mai mult pe cămășile calitative. Respectarea tehnicilor de confecționare tradițională și manuală devine un lux, iar el este apreciat de bărbații ce se respectă și caută acel brand care să le definească personalitate și stilul.
Cele mai recunoscute branduri, care păstrează autenticitatea și tradiționalul îmbinat armonios, sunt recunoscute ca fiind de origine italiană. Acesta este și motivul pentru care mulți designeri merg anume acolo pentru inspirație, creație și tehnici secrete de lucru.

Mai nou, accesoriile precum cravatele, nasturii, butonierii(care pot fi perle sau alte pietre prețioase), batistele de buzunar, combinate cu cămașa calitativă, sunt o armonie, un testament al fineții și meșteșului italian.
Suntem siguri că dacă bărbații de altă dată ar fi avut ocazia să poarte o astfel de piesă vestimentară, cu siguranță i-ar fi oferit o atenție deosebită și ar fi prețuită ca ochii din cap.

* Primești 25% reducere cu Primul abonament la cămăși din Moldova de la Sandro Livv.
Ai 10 cămăși care le poți combina pentru orice eveniment. Așa ești mereu liniștit că ai cu ce te îmbrăca.