D’ale bărbaților: un domn nu poate avea niciodată prea multe cravate

De fiecare dată când dăm cu ochii de dulapul unei femei, ne pierdem… atât de multe lucruri interesante, obiecte, haine, eșarfe, etc. Pentru creierul nostru este o adevărată provocare, haos total! Mai că nu înțelegi care sunt rândurile tale cu haine, de parcă te-au înconjurat toate rochiile, blugii și puloverele ei și au pus stăpânire și pe spațiul tău, care și așa este considerabil mai restrâns decât al ei. Însă trecem peste tot calm, potrivit atitudinei bărbătești, nimic nu ne poate face să panicăm, probabil în afara unui singur obiect din garderoba noastră – cravata.

Când ajungem la acest element de stil bărbătesc apar prea multe întrebări:
– Când trebuie să purtăm cravata?
– Ce tipuri de cravată există?
– Cum trebuie legată?
– Cum să potrivești cravata cu costumul, cămașa sau altceva?
În ciuda faptului că cravatele te sperie ușor când vine vorba de combinații sau îngrijire, hai să recunoștem și că sunt o bucurie și ceva ce iubești, cumva, în taină.

La un moment dat cravata a devenit semnul destinctiv a unui om de afaceri. Însă în prezent, putem vedea si combinații de stil mai liberaliste. Ca sa înțeleg mai bine ce de fapt este acest accesoriu, cum să îl port, în ce situații cravata poate deveni un argument serios pentru mine, am decis să mă întorc în trecut – sa văd de unde a pornit totul.

Istoric

Cravata de-a lungul anilor a fost un simbol distinct a oamenilor cu statut social înalt: Numai oamenii privilegiați din Grecia și Roma Antică aveau dreptul să poarte astfel de accesorii la gât. Ce e drept arătau ele mai degrabă ca o eșarfă sau o bucată de pânză lată, legată în jurul gâtului.
În Egipt numai castele superioare purtau un prototip al cravatei moderne, în funcție de culoare sau broderie efectuată pe ea – puteai înțelege ce poziție ocupă persoana dată, cât de importantă este la nivel de stat și în unele cazuri puteai afla din ce familie provine și gradul de rudenie cu familia faraonului. Foarte smart! cel puțin așa mi s-a părut mie.

Cravata în lumea modernă

Și în timpurile noastre cravata rămâne un accesoriu popular printre oamenii cu statut deosebit -începând de la oameni de afaceri, top manageri și mirii în ziua nunții.
Sunt peste 200 de tipuri de cravată și peste 500 de tipuri de noduri pentru ea. Fiecare potrivit pentru timpul și ocazia sa.

Aprecierea unei cravate

Nu este o treabă ușoară să deosebești o cravată scumpă de una ieftină, dar nu-i motiv de îngrijorare: o să-ți dezvălui câteva trucuri de a recunoaște o cravată cu adevărat prețioasă.

Adevărata valoare a cravatei stă ascunsă în calitatea materialului și meșteșugul realizării prin coasere sau pliere manuală. Țesături folosite sunt doar: mătasea, cașimirul și lîna, sau amestecul din aceste țesături.

De ce este importantă mătasea?

Fiecare vierm de mătasea produce pînă la 1500 metri de fir, dupa care reziduurile sunt indepărtate cu un săpun special și de aici se incepe prelucrarea mătăsii brute. În orasul Como, Italia sunt cele mai vestite fabrici de producere a tesăturii de mătase. Mătasea pentru cravate poate fi imprimată digital sau folosint tehnica jacquard.

Dacă vorbim de material e musai să fim atenți la aspectul componeței: dacă cravata este prea netedă, atunci materialul din care este confecționată este recomandat mai mult pentru batiste – alegem doar matasea care are puțină textura.

Modelul: acordați o deosebită atenție la detalii cum ar fi croiala și furnitura(căptușeala trebuie să fie lână 100%) și să observați tăietura manuală a materialului la un unghi de 45­­­­° orientat spre vârf.

Lățimea perfectă pentru cravata este 8 cm!

Notă

Acuma puteți fi siguri când alegeți să purtați o cravată de semnificația și autoritatea acesteia.
Nu uitați – un domn bine îmbrăcat cu o cravată de calitate la gât nu este demodat niciodată!

Este cool să știi ce porți și să porți cu mândrie.